Mindfulness heeft effect op DNA Kankerpatienten

Een canadees onderzoek heeft uitgewezen hoe belangrijk het is om positieve gedachten te hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Galgary hebben gevonden dat methodes om positieve gedachten te ontwikkelen zoals mindfulness meditatie meetbaar effect hebben op het DNA van herstellende borstkankerpatienten.

Bij deze groep patienten werd de telomeerlengte van het DNA behouden. Telomeren vormen de uiteinden van onze cellen en bescherm deze zoals een plastic uiteinde van een schoenveter voorkomt dat de veter uitrafelt. Bij elke celdeling rafelt het telomeer een stukje uit, totdat de cel zich niet meer kan delen en sterft. De afgelopen jaren is heel erg veel onderzoek gedaan naar het verband tussen korte telomeerlengte en kanker, hart-en vaat- en verouderingsziekten. Hier o.a. een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De study omvatte een onderzoek bij 88 ongelukkige patienten die borstkanker hebben gehad. De groep was in drieën verdeeld: de eerste groep deed mee aan een achtweeks programma met mindfulness en yoga, de tweede groep deed mee aan een 12 weekse therapie waarbij ze emoties met elkaar deelden en sociale hulp kregen. De derde groep kreeg alleen een stress-management cursus van 6 uur. Van alle patienten is de telomeerlengten gemeten voor en na het onderzoek. Van de eerste twee groepen is de telomeerlengte hetzelfde gebleven, terwijl bij de laatste groep de telomeerlengte bleek afgenomen. Het engelse artikel waar ik deze informatie vandaan heb kun je hier vinden.
Mindfulness heeft effect op DNA Kankerpatienten