Mindfulness training F.A.Q.
De afgelopen jaren heb ik veel vragen beantwoord over de mindfulness training. Hieronder vind je misschien antwoord op vragen die je wellicht weerhouden tot het aangaan van een mindfulness training.
Mis je een vraag over de mindfulness training? Bel me of mail me gerust!
Ben ik wel geschikt voor mindfulness?
Ik heb inmiddels heel veel deelnemers ontmoet die door mindfulness meer rust in hun leven ervaren. In principe kan mindfulness een meerwaarde zijn voor ieders leven en dus geschikt voor iedereen. Slechts in heel specifieke gevallen adviseer ik mensen een ander traject.Wat is de gemiddelde leeftijd van de groep? Ben ik niet te jong / te oud?
Leeftijd is eigenlijk totaal onbelangrijk...Je er zit voor jezelf en geluk en ontspanning is niet leeftijd gebonden. Iedereen van 18 jaar of ouder is welkom. Ik heb deelnemers gehad van in de 20 en van 70+. De gemiddelde leeftijd van een groep ligt ergens in dat midden denk ik.Hoe groot zijn de groepen?
Normaal gesproken is de groepsgrootte maximaal 12 personen. Door de corona maatregelen zijn de groepen noodzakelijkerwijs kleiner geworden aangezien de afstand van 1,5 meter tussen de deelnemers in acht genomen wordt. Het voordeel hiervan is dat de sessies compacter zijn met meer aandacht voor individuele vragen.Welke maatregelen worden getroffen om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan?
We houden ons aan de algemene richtlijnen van Rivm. Dat o.a. in dat de groepsgrootte wordt aangepast aan de ruimte waarin we ons bevinden. Daarnaast zorgen we voor permanente ventilatie, zal er aandacht zijn voor de gebruikelijke hygiene maatregelen en houden we rekening met elkaar.Is mindfulness niet vaag of zweverig?
Een mindfulness oefening kan bestaan uit het nagaan van wat je in je lichaam voelt of het volgen van je de adem. Over het algemeen zijn het dus heel basale oefeningen. Als zweverig voor je betekent dat je iets gaat doen wat je niet gewend bent...dan kan dat kloppen. We zijn meestal niet gewend om in het dagelijks leven het lichaam te voelen of de adem te volgen. Bovendien is het leven soms nogal druk en gunnen we onszelf nauwelijks tijd om even rust te ervaren of tijd te nemen voor onszelf. Tijdens een mindfulness training kun je leren hoe waardevol het kan zijn om tijd te maken voor je zelf. Tijd waarin je jezelf aandacht geeft en waarin je leert anders om te gaan met gedachten en emoties zodat je meer balans kunt ervaren in je leven.Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?
Meditatie is een manier om mindfulness te bereiken. Meditatie is één van de oefeningen die we gebruiken om met meer mindfulness het leven te kunnen te benaderen. Door mindfulness kunnen we met meer aandacht in het leven staan; kunnen we dingen meer ervaren zoals ze nu zijn. Meditatie is een manier om dat te bereiken.Oh...meditatie...volgens mij ben ik daar helemaal niet goed in...
Daar hoef je niet bang voor te zijn. Over meditatie bestaan zoveel vooroordelen. Het is iets dat iedereen kan. Je hoeft niet in kleermakerszit op een meditatie kussen te zitten (mag wel) en je hoeft er ook niet persé heel rustig voor te zijn ofzo. Een mindfulness meditatie kan in zekere zin ook niet mislukken omdat er niet een 'goede manier' van mediteren is. Als je op een stoel kunt zitten en je bent in staat even de adem te volgen kun je ook mediteren!Moet ik praten over mijn problemen in de groep?
Nee...je belandt niet in een groep waar voortdurend over problemen gepraat wordt. Sterker nog...het is nooit de intentie om over problemen te praten. Als we over dingen praten is het altijd wat de ervaringen zijn geweest tijdens een oefening. Vaak zijn dat dingen als onrust, ongeduld, irriatie, veel gedachten of spanning in het lichaam. Maar het kan soms gebeuren dat er in een context persoonlijke dingen naar voren komen.Ik ben bang dat ik te weinig tijd heb voor een mindfulness training
Dan is dit het allerbeste moment om aan de training te beginnen!Te weinig tijd betekent vaak ook te weining tijd voor onszelf. Als je je leven en je werk ervaart als iets dat continu in een stroomversnelling staat is het tijd om aan je gezondheid te werken. Voordat je lichaam zegt dat het genoeg is en je burn-out thuis zit. In een mindfulness training kun je leren (weer) sensitief te zijn t.a.v. wat je lichaam je vertelt. Je leert je grenzen voelen en het belang te zien van zorgen voor jezelf. Want als je zorgt voor jezelf, kun je meer jezelf zijn en als je meer jezelf bent zul je het contact met anderen ook als veel plezieriger ervaren!
Is dit het juiste moment voor mij om de training te gaan volgen?
Het klinkt flauw, maar eigenlijk is het altijd wel het juiste moment. Belangrijker dan tijd is motivatie. Uit mijn ervaring zie ik dat deelnemers die gemotiveerd zijn, eerder tijd weten te vinden waardoor zij regelmatiger oefenen en daardoor eerder effect merken van de training. Belangrijk is natuurlijk dat je praktisch gezien tijd hebt: een nieuwe baan, verhuizing, scheiding, een heel drukke periode op het werk - zulke dingen vragen veel energie waar je beter eerst je tijd in kunt stoppen.Ik heb veel moeite om me te ontspannen, biedt de mindfulness training een oplossing?
Tijdens de training zul je leren dat het ervaren van rust of ontspanning tijdens een meditatie niet het doel is. Vaker zullen we juist onrust, ongeduld of lichamelijke spanning ervaren tijdens een meditatie. We zullen dan ook kennis maken met onze automatische piloot; die deze ervaringen meestal alleen maar zo snel mogelijk ingewisseld wil zien voor ontspanning en rust. In een mindfulness training kun je leren dat er een alternatief is. Een alternatief waardoor je in het dagelijks leven anders kunt leren omgaan met spanning, stress of onrust. Zodat je uiteindelijk je leven wél kunt benaderen met meer rust. En...já...ontspannen is iets dat je kunt leren. Mindfulness biedt een oplossing. Maar je moet er wel wat voor doen....:)Wordt de training vergoed door mijn zorgverzekekaar?
Hoewel nog steeds niet alle zorgverzekeraars de training vergoeden, raken gelukkig steeds meer verzekeraars overtuigd van de positieve effecten van de Mindfulness training. In je polis of op deze pagina van Zorgwijzer.nl kun je vinden of de training vergoed wordt. Als je in aanmerking komt voor vergoeding voldoet de training bij Insight aan de voorwaarden voor vergoeding.Schrijf je in Heb je nog een vraag... Ervaringen van anderen