Mindfulness NieuwsBlog

Toegevoegd dinsdag, 13 december 2016.

Onderzoek Harvard University naar effect mediatie

Een onderzoek van onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Harvard hebben in een onderzoek bewezen dat meditatie zo krachtig is dat het een verandering van de fysiologie van iemands hersenen kan veroorzaken.

De positieve uitwerking van deze verandering is een verlaging van angst- en depressieve gevoelens. De deelnemers aan het onderzoek deden mee aan een mindfulness-training van 2,5 uur per week en oefenden thuis 45 minuten per dag. Het ondezoek laat zien dat de deelnemers aan het onderzoek een verdikking laten zien van de cortex. Vooral van gebieden die corresponderen met emoties en perceptie. Uiteindelijk maakt het mensen die mediteren meer emotioneel in balans en minder depressief. Een goed argument om je elke dag even in stilte terug te trekken! De afgelopen jaren zijn er meer onderzoeken gedaan die hierop duiden!
Op deze pagina  kun je het artikel lezen waar ik de informatie vandaan heb. Het originele onderzoeksverslag kun je op deze pagina  lezen.
Onderzoek Harvard University naar effect mediatie

Toegevoegd dinsdag, 13 december 2016.

Mindfulness heeft effect op DNA Kankerpatienten

Een canadees onderzoek heeft uitgewezen hoe belangrijk het is om positieve gedachten te hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Galgary hebben gevonden dat methodes om positieve gedachten te ontwikkelen zoals mindfulness meditatie meetbaar effect hebben op het DNA van herstellende borstkankerpatienten.

Bij deze groep patienten werd de telomeerlengte van het DNA behouden. Telomeren vormen de uiteinden van onze cellen en bescherm deze zoals een plastic uiteinde van een schoenveter voorkomt dat de veter uitrafelt. Bij elke celdeling rafelt het telomeer een stukje uit, totdat de cel zich niet meer kan delen en sterft. De afgelopen jaren is heel erg veel onderzoek gedaan naar het verband tussen korte telomeerlengte en kanker, hart-en vaat- en verouderingsziekten. Hier o.a. een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Mindfulness heeft effect op DNA Kankerpatienten

Toegevoegd donderdag, 09 februari 2017.

Meditatie helpt veroudering brein tegen te gaan

De laatste tijd verschijnen er veel publicaties van onderzoeken. De resultaten van onderzoeken geven aan dat er een zeer grote variatie aan voordelen is bij regelmatige beoefening van meditatie.

Een methode die hiervoor veel gebruikt wordt is de Frmi-scan. Laat een mri-scan alleen een moment-opname zien van de hersenen, een fmri scan produceert een video van de hersenen in actie. De deelnemers krijgen hierbij een opdracht terwijl ze in de scanner liggen. De resultaten die de laatste jaren naar voren zijn gekomen zijn o.a. een toename van de grijze stof in de hersenen, een afname van de ik-centra (zelf-referentie) in de hersenen en een toename van connectiviteit tussen verschillende delen van de hersenen. Deze week verscheen een publicatie van een onderzoek van de UCLA (University of California,Los Angeles). Dit onderzoek toont aan dat meditatie helpt bij het tegengaan van veroudering van de hersenen. Mensen die jarenlang regelmatig mediteren, vertonen een relatief kleine afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden. De afname van de grijze stof begint normaal gesproken rondt het twintigste levensjaar en zorgt ervoor dat het brein op latere leeftijd vatbaarder wordt voor ouderdomziektes als Alzheimer. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die gemiddeld 20 jaar dagelijks mediteren een veel kleinere afname van grijze stof hadden dat de controle groep zonder meditatie-ervaring. Hoewel het om een klein onderzoek gaat die nog moet worden herhaald zijn de resultaten veelbelovend. Dit nieuwsberircht verscheen ook op Nu.nl en op Forbes.com. Het onderzoeksartikel is op deze pagina te vinden.
Meditatie helpt veroudering brein tegen te gaan

Toegevoegd dinsdag, 17 januari 2017.

Mindfulness helpt tegen slapeloosheid

De klok zegt je dat het tijd is om naar bed te gaan...Maar eenmaal in bed blijkt slapen niet te willen lukken. Om uiteenlopende redenen hebben veel mensen last van slaapproblemen. Gedachten die maar door blijven malen, zorgen, spanning in het lichaam....

De gedachten dat de volgende dag een werkdag is waar je liever uitgerust aan wilt beginnen, maken het er meestal niet beter op. Hoewel ik zelf en sommigen van mijn deelnemers al hebben ondervonden dat mindfulness helpt tegen slaapproblemen, zijn er onlangs resultaten van een studie gepubliceerd die dit onderschrijven.
Mindfulness helpt tegen slapeloosheid (onderzoek)

Toegevoegd zondag, 17 september 2017.

Mindfulness op het werk

Veel mensen ervaren spanning en stress op werk. Mindfulness kan je weerbaarder maken en emotioneel meer in balans. In dit blog vind je een paar tips waarmee je meer mindfulness kunt brengen op je werk.

Wat is eigenlijk stress? Stress onstaat als je te veel spanning ervaart. Als je het gevoel hebt dat je continu te veel ballen in de lucht moet houden en er geen einde aan lijkt te komen. Soms komt het omdat je het gevoel hebt altijd bereikbaar te moeten zijn of omdat je je ervaart dat je werk nooit af is. Ook schuldgevoel speelt soms een rol. Het zijn slechts een paar oorzaken van stress. Het gebrek aan het ervaren van rust en geen uitweg zien in de situatie kan uiteindelijk lijden tot gezondheidsklachten.
Als er sprake is van extreme werkdruk is er eigenlijk maar één tip: zorg dat je op tijd naar je leidinggevende gaat om het probleem te bespreken. Dat vergt soms moed. Wat ik regelmatig hoor van deelnemers is dat ze het gevoel hebben dan te falen, dat ze daarna niet meer voor vol worden aangezien. Onder invloed van dergelijke gedachten wordt er toch vaak op dezelfde manier doorgewerkt..ondanks dat het gezinsleven of de relatie er onder lijden en het lichaam al aangegeven heeft dat het te veel is. Op zo'n moment kan mindfulness helpen om weer contact te maken met het lichaam en helpen om een andere relatie op te bouwen met gedachten en emoties.
Tijd nemen voor onszelf, rust nemen, is voor de meeste mensen niet iets vanzelf sprekends. Vaak worden we altijd wel door iets of iemand in beslag genomen. Er zijn een aantal dingen die je in je dag kunt inbouwen zodat je in balans blijft met jezelf - en je energiepijl beter kunt reguleren:


Mindfulness op het werk