Mindfulness Meditatie
Zelf leren mediteren in 3 stappen
Wat is meditatie?
Meditatie is heel simpel je aandacht brengen naar datgene wat je nú kan ervaren. Bijvoorbeeld door je adem te volgen of je lichaam te voelen (zitten of staan). Het is dus heel basaal. Je hoeft er niet rustig of kalm voor te zijn of gedachten 'uit te kunnen zetten' (voor zover dat al zou kunnen). Leren mediteren is makkelijker dan je denkt!
Wat leer ik van meditatie?
Heel belangrijk: je leert je lichaam voelen, ook als je het heel druk hebt. Je bent beter in staat voor jezelf te zorgen door op tijd te signaleren dat je rust nodig hebt of op dát moment de lat te hoog hebt liggen. Hoofd en lichaam raken meer in balans. Start dus nú met meditatie, en leer mediteren in drie stappen.
stap 1: Zitten of staan
Stap 1 is het makkelijkst. Dat is stoppen en zitten of staan. Om te beginnen is zitten het makkelijkst - maar staan kan ook. Het is een misvatting dat om te mediteren je op een heel stille plek moet zijn of in lotus houding of kleermakerszit moet kunnen zitten. De houding waarin je mediteert is van ondergeschikt belang. Maar als het kan - zit dan met een rechte rug. Dat kan bijvoorbeeld aan de eettafel zijn, op de bank of aan je bureau.
Als je staat - sta dan met de voeten op heupbreedte - stabiel. De ogen kunnen gesloten zijn - maar open kan ook, wat je voorkeur heeft. Als je de ogen geopend hebt kijk je op een punt 1,5 meter voor je, zonder te focussen. Hoe lang? Begin met een tijd van 5 tot 10 minuten.
Stap 2: De aandacht richten
De tweede stap is de aandacht richten op je fysieke ervaringen die je kunt opmerken. De aanraking voelen van je billen met de stoel of bank, de aanraking van je voeten met de grond. Je rug voelen - aanraking van je handen met je lichaam. Als je staat je voeten voelen op de grond - je zelf voelen staan. Je kunt ook even geluiden opmerken - bijvoorbeeld als je buiten staat.
Daarna kun je ook je adem gaan opmerken. Je kunt jezelf voelen ademen. Ga even na waar je de adem het best kunt voelen - dat kan zijn bij de borst of het rijzen en dalen van de buik. Het is geen ademhalingsoefening en je hoeft de adem dus niet te veranderen. Kijk of je de adem kunt volgen zoals je hem nu - op dit moment - voelt.
Stap 3: Geduld oefenen
Als je zo even zit zul je merken dat je aandacht afdwaalt; naar gedachten- werk, plannen, fantasie - noem maar op - de gekste dingen kunnen voorbij komen. Misschien merk je dat je heel onrustig bent - je lichaam niet ontspannen is of gedachten maar blíjven komen.
Dat is allemaal niet erg en hoort erbij. Kijk of je steeds met geduld terug kunt gaan naar het voelen van je lichaam of de beweging van je adem.
Meditatie is niet - proberen rustig of kalm te worden (hoewel dat natuurlijk wel zou kunnen gebeuren). Meditatie is het erkennen van al die ervaringen - ook al is dat misschien niet prettig. En hierin ligt de kracht van meditatie: je automatische piloot wil steeds een oplossing voor al die onrust en gedachten. Meditatie leert je te stoppen en die ervaringen met vriendelijkheid en geduld te erkennen - en ze los te laten door opnieuw je lichaam of de adem te voelen.
Begeleiding en hulp
De belangrijkste stap is de eerste stap: stoppen en zitten of staan. Uit de automatische piloot van regelen, doen, doen en rennen. Als je merkt dat meditatie zeker iets voor je kan beteken maar je hulp en begeleiding wenst - dan kan dat natuurlijk. Bel of mail me - dan spreken we een keer af.
of mail me: marc (at) insightmindfulness nl
(schrijfwijze is aangepast ivm spambots)