Meer over Mindfulness
-
Inhoud training
- De mindfulness training heeft acht bijeenkomsten van 2 tot 2,5 uur.
- De inhoud van de training is de officiële Mbsr/Mbct training. We volgen het protocol dat is opgezet door hoogleraren psychology van Oxfort University (Segal, Williams, Teasdale).
- De groepsgrootte is maximaal 12 personen. Indien er covidmaatregelen van kracht zijn wordt de maximale groepsgrootte evt. aangepast. Het minimum aantal deelnemers is 4.
- Het is een training waar vrouwen én mannen aan meedoen! (In mijn training zitten altijd wel een paar mannen).
- Thuis oefen je dagelijks gemiddeld een half uur met de cd's, downloads of een app. Deze oefeningen zijn een belangrijke onderdeel van de training. Je leert immers een vaardigheid aan. Hoe meer je thuis oefent hoe meer je uit de training zult halen. Er is altijd een keuze tussen meerdere oefeningen.
- Als je nog nooit aan meditatie hebt gedaan is dat niet erg. Het beeld dat de media van meditatie weergeven komt niet overeen met mindfulness meditatie van de training. Een open houding is belangrijk, dan kan het niet mislukken!
- Via schriftelijk materiaal wordt de behandelde stof nader uitgewerkt en verrijkt. Verder zijn er ook diverse oefeningen die je kunt toepassen in je dagelijks leven; thuis of op je werk.
- Tijdens de bijeenkomsten bespreken we welke dingen je tijdens het oefenen bent tegengekomen. Je wisselt ook ervaringen uit met andere deelnemers. De nadruk ligt daarbij op oefenen; het is immers geen praat- of therapiegroep.
- De bijeenkomsten zullen een veilig karakter hebben. Wat ik vaak terugkrijg van deelnemers is dat het fijne bijeenkomsten zijn. Als je een keertje minder aan oefenen bent toegekomen of je op een moment meer behoefte hebt aan luisteren is dat ok. Niets moet.
- Mocht je door omstandigheden toch een sessie van de mindfulness training missen, dan kun je die altijd bij een andere training *.
- Halverwege de avond is er een korte pauze voor koffie of thee.
- Indien er Covid maatregelen van kracht zijn houden we ons aan de algemene richtlijnen van Rivm.
- In het midden of aan het eind van de training is er een stilte-ochtend
-
Wat is mindfulness
Laten we beginnen met wat het niet is....Het is niet zweverig, het heeft niets met religie te maken en je hoeft ook niet in kleermakerszit op de grond te zitten. Mindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je ervaring van dit moment, zonder hierover te oordelen. Het gaat over een manier van leven waarbij je opener en bewuster in het leven staat, wat ons helpt elk moment van ons leven volledig te leven. Mindfulness is niet altijd makkelijk. Hoe vaak hebben we ons oordeel niet al klaar? We vinden iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daar van bewust zijn. En vanuit dat Mindfulness staat voor gerichte aandacht. Bewust ergens bij blijven in plaats van in beslag genomen te zijn door dagdromen, fantasieën over de toekomstscenario's. Mindfulness helpt ons onze automatische piloot en onbewuste patronen en gewoonten te herkennen. Met mindfulness zijn we beter in staat stil te staan bij wat er NU IS en elk moment van ons leven volledig te leven.
Wat je leert in de mindfulness training
Mindfulness is niet altijd makkelijk. Hoe vaak hebben we ons oordeel niet al klaar? We vinden iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daar van bewust zijn. En vanuit dat oordeel zien we alleen nog datgene wat ons vooroordeel verstevigt. Zo hebben we vaak ook onze oordelen klaar over onszelf. Met mindfulness word je je bewust van deze gewoonten en kunnen we dingen zoals ze zijn makkelijker accepteren. Het is er en het hoort op dat moment bij jouw leven. Het zal je ruimte geven om nieuwe dingen te ervaren, om te kunnen genieten van kleine dingen in je leven, ondanks het feit dat er misschien grote problemen aan de orde zijn. De ervaring ongefilterd toelaten, zonder te oordelen. Sommige ervaringen roepen ongewenste gevoelens en gedachten op. Het liefst willen we deze gedachten en emoties kwijt raken. Om ons te beschermen tegen moeilijke dingen hebben we mechanismen ontwikkeld. Sommige van deze mechanismen hebben we in onze jeugd ontwikkeld. Door deze mechanismen te herkennen zijn we instaat meer aandacht te schenken aan moeilijke dingen. We zijn beter in staat een situatie te accepteren zoals die is waardoor er ruimte ontstaat voor een keuze. Door mindfulness krijg je meer grip op je leven; je bent in staat meer rust te ervaren.
Positieve effecten van de mindfulness training
Verschillende onderzoeken tonen diverse positieve effecten aan van mindfulness:- - Verlicht en voorkomt spanning en stress
- - Verlaagd een hoge bloeddruk
- - Verhoogd het geluksgevoel
- - Verlicht chronische pijn
- - Helpt tegen burn-out klachten
- - Helpt tegen depressieve klachten
- - Helpt tegen slapeloosheid
- - Helpt bij eetstoornissen
- - Helpt bij angststoornissen
- - Verhoogd je weerstand
-
Mindfulness FAQ
-
Ben ik wel geschikt voor mindfulness?
Ik heb inmiddels heel veel deelnemers ontmoet die door mindfulness meer rust in hun leven ervaren. In principe kan mindfulness een meerwaarde zijn voor ieders leven en dus geschikt voor iedereen. Slechts in heel specifieke gevallen adviseer ik mensen een ander traject.
-
Wat is de gemiddelde leeftijd van de groep? Ben ik niet te jong / te oud?
Leeftijd is eigenlijk totaal onbelangrijk...Je er zit voor jezelf en geluk en ontspanning is niet leeftijd gebonden. Iedereen van 18 jaar of ouder is welkom. Ik heb deelnemers gehad van in de 20 en van 70+. De gemiddelde leeftijd van een groep ligt ergens in dat midden denk ik.
-
Hoe groot zijn de groepen?
De gemiddelde groepsgrootte is 7 á 8 personen. Het maximum aantal deelnemers (in Baarn) is 10. Het minimum 4 á 5 deelnemers.
-
Is mindfulness toch niet een beetje zweverig?
Een mindfulness oefening kan bestaan uit het nagaan van wat je in je lichaam voelt of het volgen van je de adem. Over het algemeen zijn het dus heel basale oefeningen. Als zweverig voor je betekent dat je iets gaat doen wat je niet gewend bent...dan kan dat kloppen. We zijn meestal niet gewend om in het dagelijks leven het lichaam te voelen of de adem te volgen. Bovendien is het leven soms nogal druk en gunnen we onszelf nauwelijks tijd om even rust te ervaren of tijd te nemen voor onszelf. Tijdens een mindfulness training kun je leren hoe waardevol het kan zijn om tijd te maken voor je zelf. Tijd waarin je jezelf aandacht geeft en waarin je leert anders om te gaan met gedachten en emoties zodat je meer balans kunt ervaren in je leven. .
-
Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?
Meditatie is een manier om mindfulness te bereiken. Meditatie is één van de oefeningen die we gebruiken om met meer mindfulness het leven te kunnen te benaderen. Door mindfulness kunnen we met meer aandacht in het leven staan; kunnen we dingen meer ervaren zoals ze nu zijn. Meditatie is een manier om dat te bereiken.
-
"Oh...meditatie...volgens mij ben ik daar helemaal niet goed in..."
Daar hoef je niet bang voor te zijn. Over meditatie bestaan zoveel vooroordelen. Het is iets dat iedereen kan. Je hoeft niet in kleermakerszit op een meditatie kussen te zitten (mag wel) en je hoeft er ook niet persé heel rustig voor te zijn ofzo. Een mindfulness meditatie kan in zekere zin ook niet mislukken omdat er niet een 'goede manier' van mediteren is. Als je op een stoel kunt zitten en je bent in staat even de adem te volgen kun je ook mediteren!
-
Moet ik praten over mijn problemen in de groep?
Nee...je belandt niet in een groep waar voortdurend over problemen gepraat wordt. Sterker nog...het is nooit de intentie om over problemen te praten. Als we over dingen praten is het altijd wat de ervaringen zijn geweest tijdens een oefening. Vaak zijn dat dingen als onrust, ongeduld, irriatie, veel gedachten of spanning in het lichaam. Maar het kan soms gebeuren dat er in een context persoonlijke dingen naar voren komen.
-
Ik ben bang dat ik te weinig tijd heb voor een mindfulness training...
Dan is dit het allerbeste moment om aan de training te beginnen!
Te weinig tijd betekent vaak ook te weining tijd voor onszelf. Als je je leven en je werk ervaart als iets dat continu in een stroomversnelling staat is het tijd om aan je gezondheid te werken. Voordat je lichaam zegt dat het genoeg is en je burn-out thuis zit. In een mindfulness training kun je leren (weer) sensitief te zijn t.a.v. wat je lichaam je vertelt. Je leert je grenzen voelen en het belang te zien van zorgen voor jezelf. Want als je zorgt voor jezelf, kun je meer jezelf zijn en als je meer jezelf bent zul je het contact met anderen ook als veel plezieriger ervaren! -
Is dit het juiste moment voor mij om de training te gaan volgen?
Het klinkt flauw, maar eigenlijk is het altijd wel het juiste moment. Belangrijker dan tijd is motivatie. Uit mijn ervaring zie ik dat deelnemers die gemotiveerd zijn, eerder tijd weten te vinden waardoor zij regelmatiger oefenen en daardoor eerder effect merken van de training. Belangrijk is natuurlijk dat je praktisch gezien tijd hebt: een nieuwe baan, verhuizing, scheiding, een heel drukke periode op het werk - zulke dingen vragen veel energie waar je beter eerst je tijd in kunt stoppen.
-
Ik heb veel moeite om me te ontspannen, biedt de mindfulness training een oplossing?
Tijdens de training zul je leren dat het ervaren van rust of ontspanning tijdens een meditatie niet het doel is. Vaker zullen we juist onrust, ongeduld of lichamelijke spanning ervaren tijdens een meditatie. We zullen dan ook kennis maken met onze automatische piloot; die deze ervaringen meestal alleen maar zo snel mogelijk ingewisseld wil zien voor ontspanning en rust. In een mindfulness training kun je leren dat er een alternatief is. Een alternatief waardoor je in het dagelijks leven anders kunt leren omgaan met spanning, stress of onrust. Zodat je uiteindelijk je leven wél kunt benaderen met meer rust. En...já...ontspannen is iets dat je kunt leren. Mindfulness biedt een oplossing. Maar je moet er wel wat voor doen....:)
-
Wordt de training vergoed door mijn zorgverzekekaar?
Hoewel nog steeds niet alle zorgverzekeraars de training vergoeden, raken gelukkig steeds meer verzekeraars overtuigd van de positieve effecten van de Mindfulness training. In je polis of op deze pagina van Zorgwijzer.nl kun je vinden of de training vergoed wordt. Als je in aanmerking komt voor vergoeding voldoet de training bij Insight aan de voorwaarden voor vergoeding.
-
Ben ik wel geschikt voor mindfulness?